КАВОМОЛКИ (СИСТЕМА ПОМЕЛУ: ЖОРНА )
2 899
2 899
КАВОМОЛКИ
Кавомолка жорна: різновиди та принцип функціонування
Хоча така актуальна техніка, як кавомолки, представлена у всьому світі, в тому числі й в Україні, у величезному асортименті, де переважають моделі роторно-ножового типу, гурмани, які розуміють справжній толк у смачній каві, вважають за краще купити кавомолку жорнову. Відповідний вид кухонного приладу, який служить для подрібнення кавових зерен, ще називають млиновим.
Секрет популярності даних пристроїв, що стали останнім часом особливо затребуваними, криється в їх якіснішій та оперативній роботі. У давнину такі прилади були виключно ручними та приводилися в дію механічним способом – щоб змолоти зернятка кави, потрібно було повертати ручку виробу. Зараз такі моделі витіснили їх сучасні, електричні аналоги, які значно полегшили користування пристроєм. Адже кавові зерна є досить твердим продуктом, тому подрібнення їх вимагало вручну від господині сил і терпіння. В електроприладах жорна мають вигляд циліндричних або конічних дисків, виконаних із різних металів. Відповідно до потужності двигуна розрізняють моделі з діапазоном 100-200 Вт, що належать до бюджетної цінової категорії, та професійні екземпляри, потужність яких досягає до 350 Вт.
Висока технологічність професійних млинових кавомолок дозволяє їм ефективно перемелювати навіть найтвердіше зерно. У відповідних виробів електричного типу принцип роботи той самий, що й у їхніх ручних попередників: зерна подрібнюються, проходячи між жорнами. Те, наскільки великим чи дрібним буде помел, залежить від дистанції між жорнами млинового механізму. Сучасні виробники пропонують кавоманам купити жорнову багатофункціональну кавомолку, яка може видавати як найдрібніший порошок, ідеальний для турецьких рецептів приготування напою, так і продукт, що є великими частинками.
Яку форму та конструкцію має жорна кавомолка?
Така техніка, як правило, має корпус із пластику або металу. Варто зауважити, що металеві зразки набагато перевершують пластикові в надійності та міцності.
Ступінь нагрівання зерна визначається діаметром дисків, а продуктивність механізму – розміром шестерні: чим вона більша, чим вище буде продуктивність приладу.
Плоскопаралельна форма жорнів надає їм подібність з двома шайбами, що прилягають одна до іншої і забезпечені спеціальними насічками на лінії зіткнення. Зерна, потрапляючи між цими дисками, розтираються, після чого висипаються на дно чаші.
Конусоподібний механізм складається з двох конусів, один з яких, при роботі, що обертається, поміщений всередину іншого, нерухомого конуса. Таке конструктивне рішення дозволяє отримати більш однорідний та дрібний кавовий порошок.
Матеріали для виготовлення млинового механізму
Відповідна деталь кавомолок може бути виконана з матеріалів декількох видів, у тому числі:
- з чавуну — такий метал, стійкий до зносу і відрізняється дешевою вартістю, зазвичай використовують для ручних екземплярів;
- з нержавіючої сталі – особливостями виробів є антикорозійні властивості, досить тривалий термін служби, особливо якщо жорна виконані із загартованої сталі та оснащені титановим напиленням; але при цьому ціна жорнової кавомолки відповідного типу буде високою;
- з кераміки – такі кола є практично вічними за умови дотримання правил користування приладом, але якщо від цих норм відступити, перевищивши вказаний час робочого циклу, жорна розтріскаються, і техніка занепаде;
- з керамокорундового сплаву – такі пристрої є настільки надійними, що мають практично вічний ресурс роботи;
- з каменю – це поки що унікальні, дуже дорогі та рідкісні зразки, які також є еталоном довговічності та якості.
Піддони, призначені для зерна, виготовляються із пластику, металу або скла.
Жорнові кавомолки: надійність функціоналу, ергономічні особливості
Оскільки відстежувати вихідний стан кавового порошку важливо і необхідно, такі електрокавомолки обладнують налаштуванням рівня помелу. Особливо значуща ця функція під час переробки значних обсягів зерна. Дані млина також мають різну швидкість роботи – цей показник, що визначає продуктивність електроприладу та якість порошку, обчислюють у кількості обертів двигуна. Низькі обороти двигуна не допустять перегрівання жорен, але не порадують вас і високою продуктивністю. А високооборотні зразки дозволять отримати багато кави, але аромат його може постраждати через перегрівання подрібнюючого механізму. Регулювання величини частинок змеленої кави виконується за допомогою спеціального повзунка, регулятора або кільця. Змінюючи положення даних елементів, користувач варіює дистанцію між жорнами. Технологія налаштувань для конкретних моделей докладно викладається у супровідних інструкціях, що входять до комплектації виробів.
Зручність та практичність використання жорнових електрокавомолок
Позитивною відмінністю цієї брендової техніки, яку пропонує мережа магазинів Eldorado, є її ергономічність. Так, місткість нижнього піддона, призначена для збору подрібненої кави, засувається у пристрій без зусиль, а найзручнішими є контейнери типу, що знімається. Запускається техніка одним натисканням кнопки, а наявність регулятора дозволяє вибрати розмір частинок, що отримуються. >Конструктивні особливості виробу такі, що часто його чищення необхідності немає. При інтенсивному використанні агрегату вам доведеться чистити його не частіше двох разів на місяць. Процес відповідного чищення полягає у відкручуванні гвинтів, що тримають жорна, та протиранні їх щіткою.
Більш передові моделі кавомолок обладнані спеціальним інтегрованим таймером, що допомагає регулювати порційну кількість порошку, встановлювати час його отримання і рівень подрібнення продукту. У таких зразках робота виконується автоматично. Примірники, оснащені електронним таймером, коштують дорожче, а вартість жорнової кавомолки, обладнаної механічним таймером, буде нижчою. До ергономічних рішень з оформлення відповідних конструкцій варто також віднести наявність функції автоматичного відключення в момент засмічення, мірної ложки в комплектації продукту або вбудованої ложки-дозатора, відсіку для кабелю, вентилятора для охолодження і прогумованих гумок.
Яка кавомолка з жорнами краще: поради на вибір
Оптимально вибрати таку кухонну техніку вам допоможуть наступні рекомендації:
- якщо ви хочете придбати більш якісну модель, віддавайте перевагу зразкам з конічним млиновим механізмом – хоча вони працюють трохи повільніше і коштують трохи дорожче за аналоги, оснащені плоскопаралельними. зате зерна в такій техніці не припікатимуться;
- модифікації з керамічними жорнами не вбирають запахів і є більш вологостійкими, а пристрої, що подрібнюють, виконані їх нержавіючої сталі, за даними якостями поступаються їм;
- найпрактичнішими є піддони зі скла — вони не залишають слідів подряпин, легко миються, позбавлені здатності накопичувати статичну електрику та вбирати запахи, хоча при необережному поводженні можуть розбитися;
- у різних кавомолок різна кількість рівнів помелу (пилоподібна або, навпаки, не дуже дрібна), вибирайте варіант до смаку, який для вас буде зручнішим;
- варто також враховувати наявність таймера та його тип – раціональним рішенням буде вибір пристрою з функцією налаштування чашок, а не маси зерен, або того, що регулює вагу вже переробленої кави;
- продуктивність техніки залежить від потужності її мотора – для домашньої кавомолки та переробки помірно просмажених зерен достатньо потужності 100 – 170 Вт.
Купити кавомолку з жорнами за найвигіднішою ціною, з можливістю придбання товару на виплат та оформлення покупки онлайн ви зможете в магазині Eldorado. Ми надаємо можливість замовити жорнову кавомолку з доставкою до Києва або інших міст країни. Звертайтеся – ми продаємо лише брендові моделі, що мають сертифікат якості!