КАВОМОЛКИ
599
699
799
КАВОМОЛКИ
Кавомолка: характеристики пристрою, що зумовлюють якість помелу
Важливим та необхідним предметом побутової техніки для дроблення кавових зерен є кавомолка. Відомо, що саме від цього актуального інструменту залежать смакові властивості кави та її аромат. Те, наскільки апетитним вийде улюблений усіма нами напій, визначається технічними даними та конструкцією приладу. Зараз на зміну існуючим ще в давнину ступкам жорнам, зробленим з каменю, прийшли електроприлади. Купити кавомолку сучасного типу ви зможете в будь-якому профільному магазині, у тому числі в торговій мережі Eldorado, проте варто знати, що відповідні модифікації відрізняються рядом характеристик.
- Матеріалом жорнів. Виконується даний елемент робочого механізму приладу найчастіше зі сталі, він може бути виготовленим з кераміки, карбіду вольфраму і навіть бути кам'яним. Покращує якість помелу та значно збільшує ресурс служби виробу сталь загартована, покрита титановим шаром. Керамічні подрібнюючі елементи практично не тупляться, але матеріал відрізняє крихкість, тому, якщо механізм випадково потрапить твердий предмет, він ризикує зламатися. З карбіду вольфраму роблять жорна для великих, виробничих моделей, що застосовуються в закладах громадського харчування. Кам'яні жорна — досить рідкісний варіант з недорогою вартістю, надтонким помелом, але відносно низьким експлуатаційним ресурсом.
- Формою жорнів. Вони можуть бути плоскими, конічними або валиковими. Плоский тип гарантує ідеальну однорідність помелу, а конічну її форму відрізняє більш висока продуктивність. Аналоги валикової конфігурації мають великий розмір та високу вартість, тому вони найчастіше встановлюються на виробничі кавомолки.
- Потужними та швидкісними показниками двигуна. Вважається, що найкращим варіантом є зразки з потужним мотором та високоякісним заточуванням, що дозволяють пристрою забезпечувати високу продуктивність за відносно низьких оборотів обертання (до 800 об/хв). Модельний ряд, представлений у сучасному продажі, включає також компактні екземпляри, що мають невеликий діаметр жорнів і низьку потужність двигуна, що відрізняються високою частотою обертання.
- Наявністю системи охолодження та нагрівання зерен. Такий пристрій може включати обладнання, що забезпечує підігрів кави з метою зменшення різниці температури пристрою під час старту і в процесі активної експлуатації, і обладнання, що охолоджує, у вигляді вентиляторів (кулерів), що охолоджують відсік бункера з жорнами.
Також до важливих характеристик кавомолок варто віднести параметри кроку їх налаштування та тип заточування механізму.
Кавомолка електрична та жорна: конструктивні особливості та принцип роботи
Кавомани нинішнього покоління можуть дозволити собі кавомолку купити як традиційну ручну, так і сучасну електричну. Відповідні електричні прилади можуть бути двох типів – ножовими або жорновими (млиновими).
Ножові моделі
Перший тип техніки виділяється механізмом подрібнення кавових зерен у вигляді спеціальних ротаційних ножів. Двигун у цих моделях «захований» всередину корпусу, а їхній робочий відсік представлений у вигляді невеликої місткості. У цю місткість, оснащену у нижній частині деталями для подрібнення, засипають зерна.
Процес обробки виконується за допомогою функціонування ножового механізму та кришення зерна. Щоб досягти кращої якості порошку, виробники обладнують дані електроприлади чашею, яка має ширший верх та звужене дно. У продажу представлені брендові екземпляри ножового типу, що мають два комплекти ножів і унікальну функцію регулювання помелу, щоправда, такі високотехнологічні кавомолки купити за бюджетною ціною не можна, бо коштують вони дорожче за звичайні.
Ножеві моделі застосовуються для імпульсного, циклічного подрібнення зерен. Оптимальна тривалість роботи пристрою – від 5 до 10 секунд. Постійна робота двигуна такої техніки може призвести до його поломки. Особливо цей аспект стосується зразків, які не оснащені захистом від перегріву. Але навіть якщо прилад має відповідний захист, не варто перемелювати каву довше, тому що чаша все одно нагріватиметься, а перегріті зерна втрачають свої смакові якості та аромат.
Млинові моделі
В екземплярах цього типу робота з подрібнення зерен виконується спеціальними жорнами. Цей механізм може мати форму двох типів: дискову чи конічну. Результатом роботи таких пристроїв є однорідна консистенція порошку, а пріоритетною особливістю функціоналу – можливість регулювання помелу: ви можете отримувати каву як грубого, так і середнього помелу, і навіть найдрібніший «кавовий пил». Така властивість приладів дозволяє їх успішно використовувати для всіх типів кавоварок. Жорнові зразки, на відміну від ножових, оснащені окремим резервуаром, куди потрапляють перемелені зерна, тому відповідний тип конструкції ергономічніший і високопродуктивний. Дані кавомолки — відмінний варіант для трохи лінивих або обмежених у часі, дуже зайнятих любителів кави, що намолоть його про запас. Робота жорнів не закликає перегрівання пристрою і не призводить до пересмажування зерен — така характеристика техніки дуже цінується справжніми гурманами.
Переваги кавомолок ножових та жорнових, а також їх недоліки
Порівнюючи екземпляри, обладнані ротаційними ножами та млиновим механізмом, можна зробити висновки про їх позитивні та негативні властивості.
Ножові зразки мають такі плюси:
- вони відрізняються компактними розмірами;
- представлені у широкому модельному ряді;
- мають доступну вартість – ціна кавомолки такого типу може бути навіть бюджетною.
До мінусів ножових модифікацій відносять певну неоднорідність перемелювання, складність отримання порошку з чашки та існуючу ймовірність перегріву зерен.
Переваги млинових екземплярів такі:
- забезпечення ідеально рівномірного помелу;
- можливість за один раз одержати максимальний об'єм порошку;
- наявність кількох режимів, що регулюють ступінь подрібнення кави.
Негативними моментами кавомолок, оснащених жорнами, є їхня громіздкість і відносна дорожнеча.
Що варто знати про вибір жорнової кавомолки?
Вибираючи модель млина, доцільно віддавати перевагу зразкам, що мають конусоподібну форму місткості – така конфігурація забезпечить максимально якісне подрібнення. Оптимальним матеріалом для чаші є пластик – він забезпечує найкращу фіксацію та знижує рівень вібрації механізму. Краще, якщо жорна будуть конічними або шнековими – вони не схильні до перегрівання та працюють тихіше. Важливою деталлю конструкції є ковзані ніжки, виконані з гуми, — вони гарантують стійкість конструкції на столі.
Як вибрати кавомолку з ротаційним ножем?
При виборі кавомолки з ротаційними ножами перевірте, чи щільно закривається її кришка – інакше кавовий порошок забиватиметься в щілини. Ергономічними рішеннями даних електроприладів є відсіки для кабелю, що спрощують зберігання пристрою, прогумовані ніжки, що фіксують агрегат, та прозора кришка, через яку зручно відстежувати ступінь подрібнення зерна. Більш довговічними є екземпляри з металевим корпусом, а не пластиковим. Варто також звертати увагу на близькість розташування ріжучих елементів до дна чаші – чим ножі нижчі, тим рівномірнішим буде помел. Доцільно віддавати перевагу модифікаціям, функціонал яких включає імпульсний режим, регулювання ступеня помелу, захист від перегріву та автоблокування.
Замовити кавомолку високої якості від передових брендів вам пропонує магазин Eldorado. Купувати у нас – вигідно та надійно: ми продаємо лише сертифікований товар з гарантією, а вартість кавомолки, яку ви зможете придбати у нас, буде нижчою, ніж в інших торгових точках. Звертайтесь – ми пропонуємо товар з доставкою по Києву та іншим містам України, а також можливість покупок онлайн та на виплат!
Ціни на кавомолки (вартість листопад 2024)
Товар | Ціна |
Кавомолка GORENJE SMK150WI | 699 грн. |
Кавомолка GORENJE SMK150SB | 799 грн. |
Кофемолка SENCOR SCG 1050 BK | 629 грн. |
Кавомолка SENCOR SCG 3050 SS | 729 грн. |
Кавоподрібнювач ARDESTO WCG-8301 | 799 грн. |